Teemu
Selänne

8 FAKTAA
GOLFISTA

Toimitukselta

Yhteistyön voima

Heinäkuu on selkeästi aktiivisinta golfaikaa kotimaassa ja maailmalla. Kierros- ja pelaajamääristä huomaa, että loputkin lajin harrastajat kaivavat viimein bäginsä varastoistaan. Golfhistorian vanhin arvoturnaus, The Open, tarjoilee huippugolfia vuosittain heinäkuussa. Tällä kertaa loppuunmyyty turnaus palaa Irlantiin, jossa maaginen Royal Portrush haastaa maailman parhaat mailataiturit. Mikko Korhosen osallistuminen ainoana suomalaisena innostaa varmasti kotikatsojat seuraamaan tapahtumaa. 

Meillä oli suuri ilo ja kunnia tavata Teemu Selänne hänen palattuaan Suomeen kesänviettoon. Positiivinen ja energinen koko kansan idoli avasi tyyliinsä mukaisesti rennosti suhdettaan golfiin ja elämään. Teemulle hyväntekeväisyys ja auttaminen ovat aina olleet lähellä sydäntä. Teemun sekä hänen entisten pelikavereidensa perustama Finnish Flash -hyväntekeväisyyssäätiö täyttää tänä vuonna 25 vuotta. 

Aikaisempien Golf Society -kansien golftähdet, Mikko ja Minni, ovat laittaneet kokemuksensa yhteen ja aloittaneet konkreettiset toimenpiteet lajin kasvattamiseksi Suomessa. He järjestävät 12.8. Pickalassa huipputapahtuman, jolla he tukevat golfseurojen juniorityötä. Tapahtuma on varmasti yksi kesän mielenkiintoisimmista golfkilpailuista. Uutta junioritoiminnan ja lajin kehityksen tukeminen ei ole kummallekaan, ja jo alkukesän aikana molemmat ovat olleet siinä vahvasti mukana.

On ollut ilo huomata, kuinka useat seurat ja tapahtumat ovat lähteneet mukaan lajin kehittämiseen. Kimmo Siraisen vetämä Nokia River Golf Open on hyvä esimerkki tästä. Erinomaisesti järjestetyn tapahtuman taakse on saatu vahvasti koko jäsenistön tuki. Myös itse kilpailussa nähtiin yhteistyötä yli rajojen, kun Patrik Laine ja Sami Vatanen kävivät kokeilemassa, miltä kilpagolfarin elämä tuntuu. 

Toivottavasti nämä yhteistyössä tehdyt toimenpiteet lisäävät lajin kiinnostusta, ja mukaan saadaan uusia harrastajia, niin nuoria kuin vanhempiakin. Tämä on lopulta ainoa keino, jolla golfkentät säilyttävät elinvoimansa, ja samalla kaikki toimijat lajin parissa voivat paremmin.

Konkreettisessa tekemisessä on voimaa.

Hyvää kesää,
Mikko Manerus

Henkilö

Teemu Selänne & 8 faktaa golfista

”Tennistä, aamiainen ja kierros golfia kavereiden kanssa.” Näin kuvailee kaikkien aikojen suomalainen jääkiekkoilija, Teemu Selänne, täydellistä kesäperjantaita Suomessa. 

Tenniksellä on alkanut myös tämä aurinkoinen perjantaiaamu, kun Golf Society tapaa Teemun Kalastajatorpan Tennisklubilla. Teemun luonnollinen karisma ja ystävällinen hymy tervehtivät muita pelaajia, jotka tunnistavat terassilla rentoutuneen oloisen urheilun supertähden. Juuri rapakon takaa Suomeen palannut Selänne avaa meille elämäänsä ja heittäytyy kuvattavaksi tällä kertaa hieman erilaisessa golftyylissä. Kenen kanssa Teemu pelaisi unelmiensa pelikierroksen ja missä? Miten Suomen ja Yhdysvaltojen golfkulttuuri eroavat toisistaan? Otetaan selvää!


1”Se on viha-rakkaussuhde ja intohimo”
“Golf merkitsee minulle intohimoa. Se on laji, joka on samalla haastava ja antoisa, mutta osaa tarpeen tullen antaa myös kunnolla turpaan.” Huolimatta siitä, että Teemu sanoo ottavansa pelin rennosti ja pelaavansa aina pilke silmäkulmassaan, saattaa hän uppoutua treenaamaan lajia jopa tuntikausiksi. Golfiin hänelle on muodostunut viha-rakkaussuhde, jossa ainakin toistaiseksi rakkaus on aina vienyt voiton ja saanut hänet palaamaan lajin pariin uudelleen ja uudelleen. 

2 ”Kyllä mä Augustaan lähtisin pelaamaan”
Teemu ei aikaile kysyttäessä, missä hän pelaisi unelmiensa golfkierroksen. ”Augustassa”, hän innostuu. ”Se on vaan niin harvinaista herkkua: olosuhteet, kentän kunto ja historia. Kaikki nämä tekevät siitä niin ainutlaatuisen”, hän hehkuttaa. Peliseuraksi mukaan Augustaan lähtisivät Brett Hull, Paige Spiranac ja Brooks Koepka. Kolmikko on niin ilmeinen, ettei hän näe syytä edes perustella pelaajien valintaa ja tyytyy vain naurahtamaan Paigen tuovan kierrokselle ripauksen silmänruokaa.

3 ”Caddiehaalari päälle ja menoks. Se oli niin makeeta”
Teemun ilme vain kirkastuu, kun hän alkaa muistella Augustan vierailujaan, ja erityisesti kertaa, jolloin hän pääsi Mikko Ilosen caddieksi. ”Ihmisiä oli niin paljon kuin voi vain kuvitella Par 3 -kentälle mahtuvan. Fiilis oli aivan käsittämätön. The Masters on omassa luokassaan ja ehdoton maailman ykkösturnaus”, Teemu kertoo silmät loistaen.  Ei ihme, että Augusta on kenttä, johon jokainen golfari toivoo edes kerran elämässään pääsevän. Jos ei kentälle, niin ainakin katsomoon. Teemu on päässyt Augustassa myös itse pelaamaan ja oma peli onkin ainoa asia, josta hän Augustan raja-aitojen sisällä löytää moitittavaa.  

4 ”Uskon, että paras kierrokseni on vielä edessä”
Teemu on kaksi kertaa onnistunut alittamaan kotikentällään 70 lyöntiä, ja nämä ovat hänen kaikkien aikojen parhaat kierroksensa. ”Enemmän kuitenkin siellä on pettymyksiä tullut”, hän lisää ja virnistää. “Yritin jossain vaiheessa katsoa, mihin pelissä pääsee, mutta huomasin, etten enää nauttinut niin paljon golfista. Päätin siinä kohtaa, että otan mieluummin golfin rennosti, kuin olen golfin liian vakavasti ottava nolla-tasoituksen pelaaja.”

5 ”Tällä hetkellä tennis vie golfista voiton”
Golf ei ole Teemun ainoa intohimo. Yhtä suurella rakkaudella hän suhtautuu myös tennikseen, joka tällä hetkellä vie tässä kaksinkamppailussa jopa voiton. ”Tennis on terveellisempää. Jos eteeni tulisi kuitenkin tilanne, jossa saisin valita vain yhden lajin, olisi se ehdottomasti golf”, hän tuumaa.

6 ”Ei pelieväillä niin väliä, mutta juomilla kyllä”
Perjantai on Teemun ihannepäivä. Jos kaikki menee, kuten hän saa päättää, alkaa päivä tenniksellä, jatkuu hyvällä aamiaisella, jota seuraa vielä kierros golfia kaveriporukassa. ”Perjantaina parhaat pelieväät ovat pari olutta ja sikari”, hän naurahtaa. 

7 ”Suomessa tullaan aina hieman perässä, mutta kyllä jenkkityylinen klubikulttuuri vielä jonain päivänä rantautuu tänne”
”Jenkeissä klubille tullaan viettämään aikaa ja tapaamaan kavereita.” Teemu kertoo, kuinka erilainen käyttäytymiskulttuuri Yhdysvalloissa on, ja kaipaa samanlaista rentoutta myös Suomeen. Hänestä tuntuu, että Suomessa rynnätään liian usein juosten ensimmäisen väylän avaukseen, ja pelin jälkeen kiirehditään kentältä pois.

”Jenkeissä klubit ovat kuin olohuoneita. Vasta lounaan aikana saatetaan päättää, että mennään pelaamaan muutama reikä. Rento fiilis jatkuu myös kierroksella, kun golfautoissa on musavehkeet.”

Teemu ei epäile hetkeäkään, etteikö vastaava kulttuuri rantautuisi Suomeen lähitulevaisuudessa: ”Olihan meillä se typerä vaate-etikettikin täällä, mutta siitäkin päästiin eroon.”

8 ”Kytäjän South East on ehdottomasti Suomen paras kenttä”
”Kytäjä on maailmanluokan kenttä kaikkine puitteineen”, kuvailee Teemu suosikkikenttäänsä Suomessa. Eniten kierroksia hänellä tulee kotikentällään Hirsalassa, joka saa kiitosta rauhallisuudestaan ja kentän loistavasta kunnosta. “Hirsalassa käyn usein myös vain rangella treenaamassa, kun kenttä sattuu olemaan kotimatkani varrella.”


Keskustelusta Teemun kanssa aistii, että rennon otteen ja pilke silmäkulmassa pelaamisen lisäksi takaraivossa kolkuttelee entinen huippu-urheilija. Lopuksi hän väläyttääkin, että on valmis ottamaan vakavammankin haasteen vastaan, jos sellainen tulee eteen. ”Jos villinkortin kunnon turnaukseen saan, niin kyllä mä haasteen otan vastaan”, hän lupaa. 

Teksti: Mikko Manerus
Kuvat: Sakari Majantie
Tyyli, meikki ja hiukset: Katja Teinilä
Kuvauspaikka, Master Golf Espoo mastergolf.fi
Tiedustelut;
Musta paita ja jakku, Tiger of Sweden / Stockmann 09-1211, stockmann.com
Pilkullinen lippis tupsulla, Golf GameBook / shop.golfgamebook.com/
Vihreä ruutupaita, mustat farkut ja samettikengät, Zara / 09-121660, zara.com 
Vyö, Gucci gucci.com
Valkoinen golfhanska, Titleist titleist.com
Henkilö

Teemu Selänne & Elämän Aakkoset

Autot
”Kyllä mulla A:sta tulee ainoastaan autot mieleen.” Vastaus ei varmasti sen enempää yllättänyt Teemua itseään, kuin haastattelijaa. Tässä vaiheessa hän ei suostu vielä mitään erityistä merkkiä valitsemaan, vaan naurahtaa ja toteaa: ”Autot yleensä.”

Bugatti
”Autoista, kun puhuttiin, niin kyllä se Bugatti tulee mieleen”, Teemu saa sanottua ja yrittää samalla keräillä itseään jo ensimmäisen aakkosen aikana alkaneesta naurusta.

Celsius
Celsius tarkoittaa Teemulle kauniita ja lämpimiä kesäpäiviä, ja hän alkaa saman tien fiilistellä Suomen kesää. ”Kyllähän ihminen puhkeaa kukkaan Suomen kesässä”, hän virnistää. Tämä on helppo allekirjoittaa, kun katsoo ympärilleen tennisklubin kentällä ja terassilla auringosta nauttivia ihmisiä.

Discipline
”Kurinalaisuus – se on tärkeää minulle ja osa persoonaani.” Teemu kertoo helpottuneena päässeensä osittain eroon liiallisesta itsekurista peliuransa jälkeen, mutta tunnustaa sen näyttelevän edelleen isoa roolia hänen elämässään päivittäin.

Ee
”Kaikkien meidän perheen poikien ja Veeran nimissä on kaksi E-kirjainta, eli sitä voisi sanoa perhekirjaimeksi.” Hetkeksi lakannut nauru jatkuu, kun Teemu kertoo heidän keskenään kotona vitsailleen, pitäisikö jossain vaiheessa myös Sirpan nimeä hieman muokata ja vaihtaa ”Seepraksi”.

Finland
”Suomi on rakas kotimaa, ja se ei sen enempää perusteluja kaipaa”, Teemu täräyttää.

Golf
”Ilman muuta tämä on golf.”

Hyväntekeväisyys
”On tärkeää antaa takaisin”, Teemu perustelee ja kertoo jo 25 vuotta pyörineestä Finnish Flash -hyväntekeväisyysyhdistyksestä. Yhdistys perustettiin vuonna 1994 tukemaan erityisesti nuoriso-, nais- ja vammaisurheilua. 

Isä
”Se on tärkeä sana.” 

Jokerit

Koti
Koti on Teemulle tärkeä ja nykyään hän ei edes osaa sanoa, kummassa maassa koti tuntuu läheisemmältä. ”Kesällä Suomeen palatessa tuntuu aina siltä, kuin tulisi kotiin. Mutta saman lailla syksyllä Suomesta lähdettäessä tuntee olevansa kotimatkalla.”

Lucky Eight
Lucky Eight on Teemun veneen nimi. “Se on mulle sellainen paikka, jossa voin rentoutua.”

Musiikki
”Musiikki ja erityisesti suomalainen musiikki.”

Nainen
”Nainen on kaunis sana.”

Onnellisuus
”Onnellisuus”, Teemu vastaa nopeasti ja naurahtaa olevansa itse todellinen onnenkerjäläinen.

Paavo ja Panu
Teemun veljet Panu ja Paavo saavat itseoikeutetusti tämän kirjaimen.

Q8
Hetki pysyttiin pois autoista, mutta nyt palattiin takaisin yhteen Teemun suosikkiaiheista. Audi ja Q8 olivat itsestään selvä vaihtoehto tähän kirjaimeen.

Rakkaus
”Rakkaus. Tän kirjaimen täytyy olla rakkaus ilman muuta.”

Sirpa
“Edellisestä kirjaimesta on hyvä jatkaa tähän. S kuuluu rakkaalle vaimolleni Sirpalle.”

Tennis
”Kun G oli Golf, niin yhtä varmasti tämä kirjain on varattu tennikselle.”

Unelmat
”Tähän ei ole kuin kaksi vaihtoehtoa: uni tai unelmat. Sanotaan kuitenkin unelmat, vaikka ei kukaan ilman untakaan pärjää”, Teemu päätyy valitsemaan.

Veera
Moni kirjain on ollut Teemulle itsestään selvä. Niin myös tämä: ”Tyttäreni Veera on ainoa oikea tähän kohtaan.”

Winner
“Voittaminen ei saa olla liian tärkeää, mutta lähes aina voittaja-asenteella pääsee pitkälle.”

X
“Tuntematon. Kaikkea ei elämässä voi tietää etukäteen, ja X kuvastaa minulle tuntematonta.”

Ystävyys

Zzzzzz
”No nyt voin sanoa sen unen!” Teemu innostuu, kun päätyi hetkeä aiemmin unen sijasta unelmiin.

Åland
”Ahvenanmaa, totta kai”, Teemu huudahtaa ja jää jopa hetkeksi itse miettimään, miten tämä niin yllättäen tuli mieleen. Hän toteaa kuitenkin samalla viimeisestä Ahvenanmaan reissusta kuluneen ja turhankin paljon aikaa.

Äiti
”Äitiä ei voi korvata mikään.”

Öl
”Kesä, golf ja muutama olut – täydellistä”, Teemu päättää haastattelun rennosti hymyillen.


Teksti: Mikko Manerus
Kuvat: Kuvat: Sakari Majantie ja Johannes Vähätalo /GameBook
Tyyli, meikki ja hiukset: Katja Teinilä
Kuvauspaikka, Master Golf Espoo mastergolf.fi
Tiedustelut;
Musta paita ja jakku, Tiger of Sweden / Stockmann 09-1211, stockmann.com
Pilkullinen lippis tupsulla, Golf GameBook / shop.golfgamebook.com/
Vihreä ruutupaita, mustat farkut ja samettikengät, Zara / 09-121660, zara.com 
Vyö, Gucci gucci.com
Valkoinen golfhanska, Titleist titleist.com
Matkailu

Gourmet-ruokaa & golfia Toscanassa

Älä unohda Italiaa, kun suunnittelet tämän kesän golflomaasi. Suuntaa Toscanaan nauttimaan postikorttimaisemista, hyvästä ruoasta ja vielä paremmasta golfista.

Istumme kuvan kauniilla terassilla ja silmiemme edessä avautuu loputtomiin ulottuva vihreä Toscanan maaseutu. Paikallinen kokkimme kertoo meille alueen lähiruoasta, ja edessämme olevat annokset näyttävät jopa luvattoman maukkailta. Lautanen näyttää juuri siltä, mitä pelätyt Michelin-kriitikot arvostavat ja rakastavat. Annos on kuin syötävää taidetta väreineen ja muotoineen, ja sen jokainen yksityiskohta on löytänyt visuaalisesti oman paikkansa lautasella. Kauniiden muotojen keskellä meille tarjoillaan perunaa, valkoista parsaa, kesäkurpitsan kukkia, porkkanaa, tomaatteja ja yrttejä. Kaunis annos on vain harhaanjohtava ripaus siitä, mitä Toscanalainen ruokakulttuuri voi tarjota. Ruokakulttuuri, joka yleensä tunnetaan runsaista annoksistaan. 

Seuraavaksi saamme paikallisen keiton, jota kutsutaan Ribollitaksi. Keitto on valmistettu leivästä ja kasviksista ja on niin maukasta, että seurueemme ymmärtää viimein, miltä hyvin valmistettu kasviskeitto voi parhaimmillaan maistua. ”Tämä keitto muuttuu vuodenaikojen ja sen mukaan, missä päin Toscanaa olet”, sanoo kokkimme Alessandro Chiesa. Hän on ollut kokkina La Voliera ravintolassa La Bagnaia Golf & Spassa vuoden ajan. ”Keitto on kaikkea, mitä läheinen luonto ja vuodenaika juuri sillä hetkellä tarjoavat”, hän lisää.

”Toscanassa jokaisella kylällä on oma reseptinsä”, Alessandro jatkaa ja kertoo hänen kotikylänsä sijaitsevan vain muutaman kilometrin päässä ravintolasta. ”Yksi esimerkki resepteistä on nimeltään peposo. Resepti sai alkunsa kylästä, jossa kaikki asukkaat työskentelivät keramiikka-alalla, joten he käyttivät korkean lämpötilan saviuunia myös ruoanlaittoon. He laittoivat naudanlihaa, sipulia, punaviiniä ja mustapippuria kattilaan ja jättivät sen saviuuniin aamulla ennen kuin he lähtivät töihin. Töistä päästyään ruoka oli valmistunut uunissa päivän aikana.”

”Meillä on myös tarina siitä, kuinka syntyi Fagioli el fiasco, eli pullossa keitetyt pavut”, Alessandro kertoo. ”Aivan kuten tehdastyöntekijät laittoivat lihaa uuniin ennen töihin lähtöä, samaan tapaan maanviljelijöillä oli tapana laittaa papuja tyhjään chianti-pulloon. Papujen lisäksi he laittoivat pulloon vettä, valkosipulia ja salviaa. Pullo suljettiin ja laitettiin tuleen valmistumaan. Illalla maanviljelijöiden palatessa, olivat pavut valmiina.”

Vielä tänäkin päivänä perinteiset ruoat löytävät tiensä ravintola-annoksiin lähes yhtä usein, kuin nyt eteemme tuotava pasta-annos. Pasta on käsintehtyä ja suutuntuma siinä on täydellinen. Pasta-annoksen kruunaa villisian ragu, joka on kypsennetty punaviinissä ja maustettu rosmariinilla, katajalla ja salvialla. ”Syömme edelleen paikallisesti”, Alessandro kertoo. “Alue on vielä nykyäänkin maaseutua, ja se tarkoittaa, että ruoan laatu on paljon parempi kuin missään muualla.”

Todistuksena ruoan erinomaisuudesta, on meillä seuraavaksi vuorossa kahdeksan tuntia hitaasti keitetty Porchetta vasikan liemessä. Maku on makea ja herkullinen, ja kypsennystapa on taannut sen, että kaikki maut ovat säilyneet lihassa, eivätkä hävinneet ruoanlaittovaiheessa.

Alessandro on oppinut ruoanlaittotaitonsa isoäidiltään, joka oli vastuussa ruoanlaitosta perheen arjessa. Nykyään isoäiti arvostaa Alessandron ruoanlaittotaidot korkealle. ”Olin aina hänen suosikkinsa keittiössä”, Alessandro naurahtaa.

Golfia Toscanassa
Toscanan ruoka, viinit ja juustot ovat jo riittävän hyvä syy vierailla alueella. Erityisesti, kun ne saa nauttia Keski-Italian maaseutumaisemissa. Se on alue, joka tunnetaan terrakotan värisistä taloistaan ja vuodenaikojen mukaan sävyä vaihtavasta, vihreästä maaseutumaisemastaan silmän kantamattomiin. Sienan ja Firenzen kaupungit, jotka ovat olleet kovia kilpailijoita läpi aikojen, hallitsevat turistien listoja pakollisista nähtävyyksistä. Siihen on hyvä syy, sillä kaupunkien goottilainen ja renessanssin aikainen arkkitehtuuri on niin tunnettu, että UNESCO on lähes automaattinen etuliite jokaiselle alueen rakennukselle ja puistolle.

Lyhyesti voisi todeta, että alue tarjoaa kaiken, mitä hyvää ruokaa ja golfia arvostava matkailija voi pyytää. Yllättävää kyllä, alue on lisäksi ainakin toistaiseksi rauhallinen ja pelaamaan pääsee ilman suurempaa ruuhkaa. 

Tässä on kuusi parasta kenttää, jotka Toscanassa kannattaa pelata…

Jos haluat lukea lisää golfista Italiassa, käy tutustumassa italy4golf.com

Teksti: Alex Mead
Kuvat: Daniele Colucciello
KILPAILUT

Kesän Golf GameBook -haasteet

Osallistu Odysseyn Stroke Lab -puttihaasteeseen ja voit voittaa uuden putterin itsellesi. Finnairin haasteessa sinulla on mahdollisuus voittaa vuoden Finnair Plus Gold -jäsenyys tai golfmatka Italiaan Castelconturbiaan!

Golf GameBookin haastekilpailut ovat hauska tapa lisätä peliisi pientä lisämaustetta. Osallistumalla voit voittaa huippuluokan palkintoja ja kilpailla muita käyttäjiä, sekä itseäsi vastaan. Tulostaulukosta näet oman sijoituksesi reaaliajassa.

Kesän aikana Golf GameBook järjestää lukuisia erilaisia haastekilpailuja kaikentasoisille pelaajille. Osaan riittää pelkkä osallistuminen, mutta toiset haasteet pistävät kokeneenkin pelurin todelliseen testiin.

Tutustu ja liity mukaan haasteisiin!

Finnair Plus Gold -haaste – Pelaa itsesi tasoituskierroksilla Finnair Plus Gold -tasolle
3.heinäkuuta – 14. elokuuta

Osallistu Finnair Plus Gold -haasteeseen pelaamalla tasoituskierroksia ja saavuttamalla kierroksillasi yhteenlaskettuna vähintään 46 bogeypistettä. Arvomme Finnair Plus Gold -jäsenyyden sekä Golf GameBookin Gold -jäsenyyden kaikkien haasteen suorittaneiden kesken. Lisäksi eniten tasoitusta laskevia kierroksia pelannut osallistuja voittaa upean golfmatkan Italian Castelconturbiaan. Tule mukaan ja haasta myös ystäväsi!

Odyssey Stroke Lab -puttihaaste – Puttaa 32 kertaa tai vähemmän ja voita uusi putteri!
1.7. – 31. heinäkuuta

Odyssey haastaa sinut ja muut suomalaiset golfarit puttitalkoisiin! Kaikkien haasteen suorittaneiden kesken Odyssey arpoo yhden onnekkaan voittajan, joka saa valita itselleen uuden putterin Odyssey Stroke Lab 2019 -mallistosta. Arvomme myös muita erikoispalkintoja haasteen suorittaneiden kesken!

Peuramaan kesähaaste – Green Fee + burgeri Peuramaassa 49€! Voita 20 green feetä!
1. heinäkuuta – 15. elokuuta

Kesälomakausi on viimein käynnistynyt! Tämän kunniaksi Peuramaa Golf haastaa Golf GameBookin käyttäjät pelaamaan kierroksen kummalla tahansa Peuramaan 18-reiän kentällä. Golf GameBookin käyttäjille tarjouksena green fee + burgeri 49€! Lisäksi kaikkien haasteen suorittaneiden kesken arvotaan 20 pelilippua Peuramaa Golfiin.

Linna Golfin kesälomahaaste – Pelaa kierros Linna Golfissa omaan tasoitukseesi
1. heinäkuuta – 31. heinäkuuta

Haasta itsesi ja ystäväsi pelaamaan kierros loistokuntoisella Linna Golfin kentällä omaan tasoitukseesi! Linna Golf ja Europcar tarjoavat Golf GameBookin käyttäjille kierroksen alennettuun 60€ hintaan heinäkuun ajan. Testaa riittävätkö taitosi yhdellä Suomen hienoimmista ja haastavimmista kentistä!

Matkailu

Pohjantähti

Revontulet, Napapiiri, viikinkiperinne, henkeäsalpaavat näkymät ja yksi planeetan hienoimmista links-kentistä. Näiden syiden takia sinunkin seuraavaan golfkohteen täytyy olla Lofootit. 

Viikinkipäällikkö Tore Hjort seisoi laivallaan kuningas Haakon Sigurdssonin rinnalla, kun tanskalaiset valmistautuivat hyökkäykseen Norjan rannikolle. Oli vuosi 986 ja Tore hallitsi Lofooteilta koko Pohjois-Norjaa. Hän oli vaarassa menettää kaiken, ellei kuninkaallinen laivasto pystyisi kukistamaan tanskalaisia.

Taistelu ei edennyt norjalaisten suunnitelmien mukaan, ja yhteenotto oli kulkemassa kohti tanskalaishyökkääjien voittoa. Tässä sodassa oli kyse yhtä lailla uskonnosta kuin pelkistä maa-alueista. Kun tappio tuntui jo selvältä, tuuli muuttui yhtäkkiä dramaattisesti. Se täytti norjalaispursien purjeet, siivitti heidät voittoon ja tanskalaisviholliset saatiin karkotettua.

Tore palasi kotiin juhlittuna sankarina, ja yli tuhat vuotta myöhemmin tätä tarinaa kerrotaan edelleen jokaiselle Lofoten Linksin kävijälle. Viikinkisaagoissa voi totuuden ja myytin raja hämärtyä, mutta kun seisot kentän korotetulla ykköstiillä, alat itsekin uskoa äkillisen säämuutoksen mahdollisuuteen. Avauspaikka on nimetty alueen entisen hallitsijan Tore Hjortin mukaan ja on samalla myös viikinkihauta.

Norjan luoteisrannikolla sijaitseva Lofootit koostuu kuudesta saaresta ja lukemattomista luodoista. Kun lähtee Lofooteilta länteen päin, tulee seuraavana vastaan Grönlanti. Pieni hyinen tuulahdus mereltä kuuluu täällä kierrokseen, ja tuuli voi paikoitellen piiskata kokenuttakin links-golfaria.

Pelipäivänämme koko 6 000 metrinen pohjoinen golfkenttä ui auringossa. Alkukesästä Lofoten Links nauttii luonnollisesta kirkkaudesta vuorokauden läpi. Siksi mekin lähdemme kentälle vasta keskiyöllä, kun aurinko paistaa edelleen, vaikkakin jonkin verran matalammalta.

Kentän ensimmäinen väylä, hieman yli 300 metrinen par 4, kulkee merenrantaa mukaillen. Turvallinen paikka lähestymislyönnille on 147 metrissä, ellei takana oleva maisema ole jo sekoittanut lyöntiäsi. Kentän takana avautuu komeat lumiset vuoret, jotka hallitsevat ympäröivää taivaanrantaa. 

Meri, louhikkoiset kivet ja syvät bunkkerit suojaavat Lofoten Linksin muodokkaita griinejä. Kaikki tämä tulee eteen vasta sen jälkeen, kun olet selvittänyt väylien kivikot ja välttänyt viikinkihaudat.

“Golf on täällä shakkia”, meille kerrottiin ennen kierrosta. “Sinun täytyy lyödä suoraan tai olet vaikeuksissa eikä pakopaikkaa ole.”

Ensimmäisen väylän jälkeen lyhyen ylämäen kävely palkitsee ainutlaatuisen upealla näkymällä. Mäen päällä ovat niin kakkos- kuin kolmosväylän tiit. Maisema on parasta, mitä golfarina tai jopa matkailijana voi kokea. 

Toisella puolella on mieleenpainuva par 3. Avaus lyödään merellä sijaitsevalle saariviheriölle, jolle vievä kapea polku jää nousuveden alle. Tavoitteena on kivinen saareke, joka on paikallisen merikotkan pesäpaikka. Merikotka epäilemättä nauttii katsella golfareiden lähestymisyrityksiä, jotka löytävät tiensä hiekkarannalle tai viheriötä ympäröiviin kiviröykkiöihin. Väylä on kaunis, mutta samalla hyvin petollinen.

Kolmannen väylän takatii on aivan kakkosväylän griinin reunalla. Matka yli valkoisten hiekkarantojen ja Norjanmeren puhtaiden sinisten vesien näyttää todella pitkältä. Keskiyön auringossa matka tuntuu vielä pidemmältä kuin 180 – 200 metriä, joka vähintään tarvitaan, jotta voi haaveilla parista. Tämän jälkeen käytössä on kolme lyöntiä, joilla pitää selvitä jäljellä olevat 300 metriä. Edessä on vielä toinen hiekkapoukaman ylitys ennen kuin pääset lähestymään voimakkaasti kallistuvalta väylältä viheriölle, joka sijaitsee jälleen keskellä kahta kivilinnoitusta.

Lofoten Linksin kolme ensimmäistä reikää asettavat tason korkealle, mutta mitä pidemmälle pelaa, sitä enemmän ymmärtää, että tämä ei ole vain yhden tai kahden valokuvauksellisen väylän kenttä. Lofoten Linksin irlantilainen kenttämestari totesi onnistuneesti, että ”kentällä on kuusitoista signature reikää, ja tämä vertaus on epäoikeudenmukaisesti sanottu kahden muun väylän suhteen.”

Keskustelu Lofoottien suosikkiväylästä on kuin valitsisi suosikkilastaan. Jotkut pitävät seitsemännestä väylästä, doglegistä, joka kiertää jyrkästi veden ympäri ja jossa pohjoismainen nummimaasto odottaa harhailevia palloja. Toiset taas pohtivat, että heidän suosikkinsa on yhdeksäs reikä, jossa pelaajan täytyy selviytyä kivilohkareista tehdyn koristeellisen kivipuutarhan läpi. Virheelle ei ole juurikaan varaa.

Ja kun tuntuu, että näiden luonnon tarjoamien jatkuvien visuaalisten kokemusten pitäisi jo vähentyä, pääsee nauttimaan viidestä viimeisestä väylästä. “13. väylän jälkeen olet kuin Disneylandissa, ja mietit että mitä täällä oikein tapahtuu”, kuten irlantilainen kenttämestari asian hyvin totesi.

Hän on oikeassa, ja vaikka keskustelussa oli mukana maailman hienoimpia 18-reikäisiä kenttiä nähneitä golfareita, ei erimielisiä ääniä kuulunut. Sen sijaan yleinen tunne peliseurueessa oli, että Lofoten oli yksinkertaisesti yksi maailman parhaista linkseistä.

Kuinka kaikki alkoi
Kun Lofoten Linksiä verrataan Turnberryn kaltaisiin paikkoihin, ketään ei yllätä, että kenttä sai inspiraationsa Skotlannista.

“Kaikki alkoi sen jälkeen, kun yksi isäni ystävistä vieraili Skotlannissa ja huomasi maiseman samanlaisuuden”, kertoo Frode Hov, jonka perhe on elänyt seitsemässä sukupolvessa kentän mailla.

”Mitä enemmän aloin tutkia asiaa, tulin entistä vakuuttuneemmaksi, että kenttä voisi toimia. Tiesin, että siitä tulisi upea, koska maisema muuttuu täällä nopeasti. Kenttä on niin kompakti, että kun käännyt toiseen suuntaan, saat aivan uudenlaisen ja kauniin näkymän. Se on erittäin intensiivinen kokemus. Monet ihmiset vaeltavat alueella, koska on käveltävä vain tunti nähdäkseen valtavasti erilaisia ja upeita maisemia.”

Rahoituksen saaminen unelmalle ​​osoittautui hankalaksi, mutta Hov löysi vuonna 1998 investoijan kuudelle reiälle. ”Yritimme saada rahoituksen 18-reikäiselle kentälle, mutta nyt olen onnellinen, ettemme tuolloin onnistuneet. Kentästä olisi tullut liian yksinkertainen, ja se olisi jouduttu tekemään aivan liian pienellä budjetilla”, Frode selittää. 

”Mutta kuusi reikää osoitti kaiken olevan mahdollista. Kenttä oli hauska, vaatimaton ja hyvin luonnonmukainen.”

Viisi vuotta sitten, kahden vuosikymmenen unelmoinnin jälkeen, Frode onnistui saamaan rahoituksen 18-reikäiselle kentälleen. Kuusi ensimmäistä väylää tehnyt kenttäsuunnittelija Jeremy Turner pääsi lopettamaan työnsä ja luomaan maailmanluokan links-kentän.

”Jos rahoitusta ei silloin olisi saatu, olisin varmaan lopettanut, koska näytti siltä, että se ei koskaan tapahdu”, myöntää Frode, joka onnistui saamaan tuen valtionpohjaisen sijoitusrahaston kautta.

“He ovat tottuneet rahoittamaan vain kalastusta ja maataloutta Norjassa, eikä heillä ole historiaa investoinnista matkailuun, puhumattakaan golfiin.”

Kenttä saa jo ansaitsemaansa tunnustusta, mutta ei vielä läheskään tarpeeksi, sillä ihmiset ajattelevat sen olevan liian kaukana.

”Nyt tuntuu siltä, ​​että olemme liian kaukana markkinoista, jotta ihmiset arvostaisivat, mitä teemme. Uskon, että kenttä on kuin skotlantilainen viski, jonka kypsyminen voi kestää 16 vuotta.”

Vaikka Lofootit ovat kaukana, ei paikka ole kuitenkaan tavoittamattomissa. Oslosta pääsee päivittäin lentäen Bodeen, josta on lyhyt 20 minuutin lento Lofooteille. Ajomatka lentokentältä sujuu maisemien takia joutuisasti.

Golfarin majoituksena toimivat ylelliset, rinteillä sijaitsevat mökit, ja ravintola on vanhaan latoon rakennetulla klubilla, jota vielä osittain käytetään alkuperäiseen tarkoitukseensa.

Klubin alakerrassa asuu 50 ponia, jotka ovat pysyviä Froden maatilan asukkaita. Ne lähtevät mukaan tarvittaessa myös rannikon patikkaretkille.

Aurinko muuttaa Lofoottien maisemaa, kun se nousee ja laskee. Paras luonnon näytelmä tapahtuu kuitenkin vasta, kun aurinko katoaa kokonaan.

”Ihmiset tulevat Lofooteille revontulien takia”, Frode kertoo. ”Tämä on yksi parhaista paikoista nähdä niitä. Jos haluat yhdistää revontulet golfiin, elo-syyskuu on parasta aikaa, lokakuu on hieman riskialtista pakkasen takia, mutta yleensä sekään ei ole ongelma.”

Uuden hotellin ​​suunnitelmat ovat jo pitkällä. Kun Lofoten Linksistä kiinnostuu entistä useampi matkailija, tulee siitä varmasti pysyvä pyhiinvaelluskohde jokaiselle golfaajalle.

”Luulen, että vain harvalla kentällä on se erityistekijä, joka tekee juuri Lofoten kentästä niin upean”, Frode miettii.

”Sitä on vaikea selittää ihmisille, mutta he ymmärtävät, kun pääsevät kentälle. Se on kauneutta, muotoilua ja paljon muuta. Mielestäni kenttä on erityinen, koska se on osa luontoa. Se tekee siitä erilaisen joka kerta, kun pelaat sen. Kenttä täytyy pelata vähintään kolme kertaa, jotta voi todella ymmärtää sen ainutlaatuisuuden.”

Todellisuudessa tarvitset kuitenkin vain kolme reikää ymmärtääksesi, ettei maailmasta löydy mitään vastaavaa kenttää kuin Lofoten Links.

Teksti: Alex Mead
Kuvat: Daniele Colucciello
Matkailu

Sveitsin alppihelmet

Jos et ole vielä kokenut alppikenttien ainutlaatuista tunnelmaa, ehdit hyvin muuttamaan kesälomasuunnitelmiasi. Esittelemme sinulle viisi sveitsiläiskylää, joissa golfari viihtyy varmasti kesäisin.

Useimmille alppikentistä tulee mieleen keväällä hiihtohisseistä näkyvät, lumen alta paljastuvat väylät. Näitä todellisia rinteiden välissä kiemurtelevia vuoristokenttiä on toki Alpeilla tarjolla. Yleensä alppikylien golfkentät löytyvät kuitenkin laaksoista, joissa vuoristo on pääasiassa läsnä komeina maisemina.

Yksi yllättävä piirre alppikentissä on kauden lyhyys. Korkealla vuoristossa olevat alppikylät sulkevat hiihtohissit myöhään keväällä ja ilmaston takia golfia päästään pelaamaan vasta toukokuussa. Golfkausi on usein lyhyempi kuin Suomessa.

Jos kesäloma- tai työmatka suuntautuu Keski-Eurooppaan, päivä alppigolfin parissa on ikimuistoinen elämys. Yleensä kentillä on myös hyviä vuokramailoja saatavilla.

Golf Society listasi esimerkkejä Sveitsin alppikylien houkuttelevista kentistä.

Golfklubb Engelberg-Titlis
18-reikäinen Engelbergin kenttä tarjoaa mainion alppikokemuksen niin maisemien kuin kentän pelattavuuden muodossa. Varsin tasaisessa maastossa, kauniissa laaksossa kulkevaa kenttää ja se viheriöitä on uudistettu kaudelle 2019. 

Engelberg on tunnettu hyvästä kunnostaan ja se on hyvin suosittu sveitsiläisten keskuudessa. Vierailijat ovat tervetulleita, mutta tiiaika kannattaa varata etukäteen. Engelbergiin on helppo matkustaa; esimerkiksi junalla Zürichistä matka kestää vain reilun tunnin ja shuttlebussilla pääsee klubin eteen.

Golfklubb Engelberg-Titlis

Golf Club Crans-sur-Sierre
Euroopan Tourin osakilpailu on nostanut Crans-sur-Sierren kaikkein tunnetuimmaksi alppikentäksi. Yli 1500 metrin korkeudesta avautuvat maisemat Matterhornista Mont Blancille eivät jätä ketään kylmäksi. Idyllisestä Crans-Montanan kylästä on tullut yksi ammattilaiskiertueen suosituimmista pysähdyksistä myös pelaajien keskuudessa, ja muutamat ammattilaiset Sergio Garcian johdolla ovat hankkineet toisen kodin Crans-Montanasta.

Alppikylässä on pelattu vuodesta 1906 alkaen ja nykyään lähialueelta löytyy neljä kenttää. Kuuluisin niistä on Severiano Ballesterosin suunnittelema kilpanäyttämö. Kolme muuta kenttää on yhdeksän reikäisiä ja yhden niistä on piirtänyt Jack Nicklaus.

Golf Club Crans-sur-Sierre

St. Moritz Kulm Hotel
St. Moritz on alppigolfin synnyinseutuja, ja Sveitsin kaakkoisosassa on pelattu golfia jo yli 125 vuotta. Kulm Hotelin yhteyteen uudistettu kenttä sijaitsee lähellä alkuperäisen klubin sijaintia. St. Moritzissa golfia ovat viihtyneet golfin parissa niin kuninkaalliset kuin elokuvatähdet. Hotel Kulmissa kesälomaa vietti viime vuonna myös Tiger Woods.

Par 27 -kenttä on ainutlaatuinen lähipelikokemus ja kenttä on varsin nopea kiertää. St Moritzin golfloman täydentää kuitenkin Engadine Golf Clubin kaksi täysimittaista 18-reikäistä kenttää. 

St. Moritz Kulm Hotel

Engadine Golf Club
Sveitsin vanhimman klubin, viime vuonna 125 vuotta täyttäneen Engadine Golf Clubin kentät St, Moritzin naapurissa sijaitsevissa Zuoz-Madulain ja Samedanin kylissä ovat Sveitsin eturivin kenttiä. Hyväkuntoisten väylien lisäksi suurimman vaikutuksen tekee upea ja rento alppitunnelma sekä klubitalon herkulliset antimet.

Vaikka kenttien iässä on eroa 110 vuotta, Engadine Golf Clubin kentät täydentävät hyvin toisiaan. On makuasia kummasta pitää enemmän.Kuvan kenttäklassikko Samedan on perinteisempi, avoimempi puistokenttä alppilaaksossa. Uudemmassa Zouz-Madulainissa pääsee kokemaan hieman enemmän korkeuseroja, kun väylät kulkevat myös rinteille.  

Engadine Golf Club

The Golf Club Patriziale Ascona
Asconan kauniissa lomakaupungissa Ticinossa, eteläisessä Sveitsissä avautui golfkenttä vuonna 1928. Myöhemmin se laajentui 18-reikäiseksi ja suunnitelmien takaa löytyy mm. Harry Coltin kädenjälki. Tasaisen puistokentän väylät kulkevat hienosti puiden lomassa. 

Asconan kenttä sopii hyvin myös vähemmän pelanneille, mutta taidokas suunnittelutyö takaa että helpolla se ei päästä kokenuttakaan pelaajaa. Klubitalo on hieno esimerkki miten yksinkertainen arkkitehtuuri voi olla tyylikästä ja luoda hyvän tunnelman. Alppien ja Lago Maggioren kauneus yhdistettynä välimerelliseen ilmastoon tekee Asconasta suositun lomakohteen. Golfarille kenttä tekee siitä todellisen salaisen helmen Euroopassa.

The Golf Club Patriziale Ascona

Teksti: Tero Parkkinen
Kuvat: Getty Images
Henkilö

Golf muutti koko elämäni

Tapasimme ruotsalaisen golfvaikuttaja Andreas Lagercrantzin kauniilla Visbyn Golf Clubilla. Andreas on veljensä Alex Norenin manageri ja hänellä on lukuisia golfalan yrityksiä.

“Perhettä lukuun ottamatta, golf merkitsee minulle kaikkea. Se on minulle työtä, vapaa-aikaa, lomia. Ensimmäinen lyönti kahdeksanvuotiaana muutti minun koko elämän.”

Tutustu Andreasin ajatuksiin golfista Golf X You -videolla.

Kilpagolf

The Open palaa Pohjois-Irlantiin

The Open Championship tekee historiallisen comebackin Irlannin saarelle. Golfin vanhin major pelataan 68 vuoden tauon jälkeen Portrushin Dunluce Linksillä. Luvassa on ikimuistoinen kilpailu, ja entistä mielenkiintoisemmaksi sen tekee pohjoisirlantilaiset ammattilaiset, joista osa on kylän omia poikia.

Royal Portrush takaa ainutlaatuisen testin maailman kärkipelaajille. Alun perin Harry Coltin suunnittelema links on todellinen valiokenttä, joka houkuttelee kilpailun jälkeen varmasti yhä useampia golfaria vierailemaan alueella (lue Golf Societyn juttu Pohjois-Irlannin kentistä)

Tässä muutama mielenkiintoinen fakta mukana olevista Pohjois-Irlannin pelaajista. The Open pelataan Royal Portrushissa 18.-21.7.

Teksti: Tero Parkkinen
Kuvat: Getty Images
Välineet

PXG kiilaa isojen merkkien reviirille

Miljardööri ja golfvälinefriikki Bob Parsonsin ideasta syntyneet PXG-mailat ovat nousseet lyhyen historiansa aikana monien golfharrastajien mieleen mailoina, joista he tietävät ainoastaan sen, ettei heillä ole niihin varaa. Nyt eliittibrändi hakee isompaa jalansijaa myös Suomen välinemarkkinoilta.

Amerikkalainen Bob Parsons, 69, loi miljardiomaisuutensa GoDaddy-teknologiayhtiöllään. Hänen golfinnostuksensa oli niin kovaa, että hänen sanotaan käyttäneen vuositasolla jopa 350 000 dollaria uusiin välineisiin. Lopulta hän kyllästyi, ja hän päätti perustaa oman mailamerkin, jossa mailojen hinnalla ei ollut mitään väliä. Ainoastaan lopputulos ratkaisi. Näin syntyi PXG – Parson Xtreme Golf.

Jotain on kuitenkin muuttunut. Huippukalliista mailoistaan tunnettu PXG on nyt tuonut markkinoille uuden 0211-rautamailamallin, joka haastaa perinteisten mailanvalmistajien tuotteet sekä hinnallaan että suorituskyvyllään.

PXG:n Pohjois-Euroopan edustaja Kristo Tullus sanoo uuden 0211-rautasetin maksavan noin 1 500 euroa, kun PXG:n lippulaivamalli 0311 Gen 2:n hinta on 3 000 euroa. Uudella mallilla lähdetään kilpailemaan suoraan isoja mailanvalmistajia vastaan, Tullus sanoo.

”PXG:n raudoissa korostuvat anteeksiantavuus, hyvä osumatuntuma ja lyöntipituus. Osumat tuntuvat hyviltä, ja lapa antaa anteeksi hieman huonommatkin lyönnit”, Tallinnassa asuva Tullus lupaa.

0211-malli, kuten muutkin PXG:n mailat, räätälöidään jokaiselle asiakkaalle erikseen. Suomessa PXG:n mailoja voi tällä hetkellä fitata vain Nordcenterissä, Mika Viljamaan vetämässä Vili Custom Golfissa. Tullus kuitenkin sanoo, että uuden 0211-mallin myötä PXG:n kiinnostavuus Suomessa on lisääntynyt, ja Golf Skyn, Golf Balancen ja Golf Centerin kanssa on käyty neuvotteluita merkin myyntiin ottamisesta.

”Itseasiassa isot mailanvalmistajat, Titleist, Taylor Made ja Callaway, ovat loikkaamassa PXG:n hallitsemille markkinoille uusilla mailoillaan.”

”Ruotsalainen golfjätti Dormy otti PXG:n valikoimiinsa, joten toivotaan, että Suomessakin asiat etenevät oikeaan suuntaan.”

Vaikka PXG toi edullisemman 0211-mallin markkinoille, ei 0311-malli ole katoamassa minnekään. Itseasiassa isot mailanvalmistajat, Titleist, Taylor Made ja Callaway, ovat loikkaamassa PXG:n hallitsemille markkinoille uusilla mailoillaan.

”Titleistin Concept-malli on suora kilpailija PXG:n 0311-mallille. On mielenkiintoista nähdä, miten tilanne kehittyy”, Tullus pohtii. Titleistin Concept-raudat maksavat 4 000 dollaria.

Suomessa PXG:n mailat ovat vielä varsin harvinaisia ilmestyksiä, ja PXG:n mailoilla pelaava ja opettava PGA Pro Marko Kumm saakin usein vastailla kysymyksiin oudon merkkisistä mailoistaan. Esimerkiksi Viron golfkentillä PXG:t ovat paljon yleisempiä kuin Suomessa.

Messilä Golfissa opettava Kumm tietää Suomen ja Viron erot, kun puhutaan golfiin käytettävistä euromääristä.

”Suomessa golf on enemmän jokamiehenlaji, kun taas Virossa golfin harrastajat ovat selkeästi varakkaampia ihmisiä, jotka haluavat käyttää enemmän rahaa välineisiinsä”, aiemmin Saare Golfissa opettanut Kumm sanoo kokemuksesta.

Jos PXG on vielä hieman harvinainen Suomen kentillä, sitä se on myös Euroopan Tourilla, vaikka PGA ja LPGA Toureilla PXG:n mailat löytyvät jo monen huippupelaajan bägistä. Kumm otti asian esille Mikko Ilosen kanssa, ja Ilonen osasi sanoa syynkin siihen, miksi ET:llä ei näy PXG:n mailoja.

”Ilonen kertoi syyksi sen, ettei PXG:llä ole kilpailupaikoilla samanlaista tour-rekkaa kuin isoilla välinevalmistajilla, ja sen takia ET-pelaajat eivät pelaa niillä”, Kumm kertoo.

Onneksi tour-rekan puute koskee vain ET-ammattilaisia, sillä golfiin intohimoisesti suhtautuville harrastajapelaajille PXG:n mailat ovat yksi varteenotettava vaihtoehto uusia mailoja mietittäessä.

Teksti: Juha Hakulinen
Kuvat: PXG
18. väylä

Yhteystiedot

Kustantaja / Publisher:

Tarvonsalmenkatu 15
02600 Espoo Finland
GameBook Oy

Päätoimittaja, perustaja / Editor-in-chief, Founder Mikko Manerus
Senior editor Tero Parkkinen

Myynti / Sales: COO Arto Joensuu
Email: etunimi.sukunimi@golfgamebook.com

Suunniteltu ja julkaistu yhteistyössä palkitun sisältötoimisto ericin kanssa

Designed and published by award-winning content agency, eric.

Creative Director Simon Campbell
Content Director Alex Mead
Business Director Jane Ditcham


Avustajat / contributors: Katja Teinilä, Sakari Majantie, Johannes Vähätalo, Juha Hakulinen, Alex Mead