Sisältö

Matkailu

Floridan monet kasvot

Ihmisten puhuessa eri golfkohteista, kuten Espanjasta, Skotlannista tai Etelä-Afrikasta, he puhuvat kokonaisista maista. Mutta kun samaan golfkohdekeskusteluun liitetään Florida, hämärtyy se tosiasia, että kyseessä on vain yksi Yhdysvaltojen 50:stä osavaltiosta. Floridan golftarjonta on nimittäin niin laajaa ja monipuolista, ettei sellaista löydy mistään muualta maailmasta.

Vuoteen 1821 asti Espanjalle kuulunut Florida on Yhdysvaltojen kolmanneksi väkirikkain osavaltio yli 21 miljoonalla asukkaallaan. Jos Floridassa on paljon asukkaita, niin on siellä myöskin paljon golfkenttiä. Vuosien saatossa kenttien määrä on totta kai vaihdellut, mutta tällä hetkellä Floridassa on noin 1 250 golfkenttää, joten pelimahdollisuuksia riittää jokaiselle halukkaalle.

Pelimahdollisuuksista puhuttaessa on syytä muistaa, etteivät kaikki 1 250 kenttää ole avoimia kenttiä, vaan Floridassa on satoja kenttiä, jotka ovat pelkästään jäsenten ja heidän vieraidensa käytössä. Mutta näiden yksityiskenttien lisäksi osavaltio tarjoaa lukemattoman määrän huippukenttiä, joille pääsee vierailemaan kuka tahansa mattimeikäläinen.

Monelle ihmiselle Florida kuulostaa kalliilta golflomakohteelta, mutta sitä se ei missään nimessä ole. Jos valitsee matka-ajankohdakseen esimerkiksi lokakuun, green fee -hinnat ovat alle puolet siitä, mitä ne ovat tammi-maaliskuussa. Kesäkuukausina green feet ovat vieläkin edullisempia.

Yhdysvalloissa tiiaikojen varaaminen on tehty helpoksi erilaisten nettipalveluiden kautta, joista suosituimpia ovat Golfnow, Teeoff ja Golf18. Golfkentät antavat osan päivän lähtöajoistaan näihin nettipalveluihin varattaviksi, ja tiiaikojen selailu, varaaminen sekä maksaminen sujuvat helposti ja luotettavasti. 

Varauspalvelut tarjoavat päivittäin myös erikoishintaisia lähtöaikoja, joita hyödyntämällä green fee -hinnat painuvat vieläkin alemmaksi. Esimerkkinä tähän voi mainita viime marraskuulta neljän hengen kaveriporukan reissun West Palm Beachiin, jossa näitä tarjouksia hyödyntämällä kahdeksan pelikierroksen keskihinnaksi muodostui 43 dollaria. Kentät olivat Palm Beachin piirikunnan alueella sijaitsevia kenttiä.

Ilmastonsa puolesta Florida on täydellinen golfkohde Suomen talvea karkuun lähteville ihmisille. Miamista pohjoiseen mentäessä ilmasto muuttuu trooppisesta subtrooppiseksi, mutta kelit pysyvät silti miellyttävän lämpiminä. Kesäkuukausina Floridassa lämpötilat nousevat yli 30:een asteeseen, ja ilmankosteus on todella korkealla. Talvikuukausina lämpötilat pysyttelevät lähempänä 25:tä astetta, eikä vesisateetkaan ole niin usein kiusana kuin kesällä.

Floridassa green feen hintaan kuuluu lähes poikkeuksetta aina auto, ja iso osa kentistä on rakennettu asuinalueiden yhteyteen, jolloin siirtymät reikien välillä voivat olla todella pitkiä, joten auton käyttö on varsin perusteltua. Korkeuserot Floridan kentillä ovat varsin maltillisia, ja suurimmat pelilliset haasteet ovatkin yleensä vesiesteiden tai tiheiden metsiköiden luomia.

Naples
Floridan lounaisrannikolla sijaitseva Naples on Yhdysvaltojen parhaita paikkoja pelata golfia, jos mittarina käytetään kenttämäärää. Naplesin alueella sijaitsee yli 90 golfkenttää, joten valinnanvaraa riittää. Eikä Naplesissa tarvitse tyytyä mihinkään keskivertokenttiin, vaan alue on tunnettu huippuhienoista kentistään. Tiburón Golf Clubia on tituleerattu Floridan parhaaksi golfresortiksi, ja Naplesin eteläpuolella sijaitsevalla Marco Islandilla riittää upeita kenttiä.

Naples ei ole ehkä se kaikkein tiukimmalla reissubudjetilla operoivan matkaajan kohde, mutta jos kiikarissa ovat hienot kentät ja Meksikonlahden upeat hiekkarannat, niin Naplesin alue on juuri oikea kohde.

Tampa
Moni matkaaja hakee reissuiltaan once in a lifetime -kokemuksia. Sellainen on tarjolla, kun ajaa tunnin Floridan länsirannikolla sijaitsevasta Tampasta kaakkoon päin. Mykistävän upea Streamsong Resort tarjoaa kolme kenttää, joista Red ja Blue avattiin vuonna 2013, ja kolmas kenttä, Black avautui vuonna 2017. Streamsong on siitä harvinainen kenttä koko Yhdysvalloissa, että siellä golfautolla ajaminen on high seasonin aikana kiellettyä. Keskelle Floridan rauhallista luontoa rakennetussa resortissa kunnioitetaan luontoa ja toivotaan ihmisten keskittyvän golfin ohella nauttimaan luonnon tarjoamasta rauhasta.

Toki Tampan alueella on paljon muitakin kenttiä, joilla kannattaa vierailla, kuten PGA Touria isännöivä Copperhead Golf Course, mutta upeaa golfelämystä hakeva suuntaa katseensa Streamsongiin.

Miami
Finnairin lento Miamista kohti Helsinkiä lähtee illalla kello 20.45. Sitä ennen ehtii pelata vielä hyvin kierroksen golfia ja nauttia Miamin nähtävyyksistä. Aivan Miamin lentokentän kupeessa sijaitseva Trump National Doral Miami on neljän kentän kokonaisuus, jossa golfloman saa vietettyä todella mukavasti. Pelillisiä haasteita etsivälle Doralin Blue Monster tarjoaa varmasti riittävän haastavan pelielämyksen.

Yli 250 miljoonalla dollarilla peruskorjattu Doral on Miamin alueen hienoin resort, mutta ei sovi toki väheksyä myöskään Miamin alueen muuta kenttätarjontaa, josta löytyy valinnanvaraa laidasta laitaan. Rohkeasti vain Golfnow tai Teeoff-sivustot auki ja selailemaan, mistä löytyisi sopivaa tiiaikaa.

Orlando
Jos matkaseurueessa on lapsia tai lapsenmielisiä, Orlando on oikea valinta. Disneyn teemapuistot ja Universal Studiot tuovat ison lisän perinteiseen golflomaan. Orlandon alueella on tuhansia omakotitaloja vuokrattavana, ja asuntojen hinnat ovat varsin edullisia, kun ottaa huomioon asuntojen koon ja varustelutason. Orlando on yhdysvaltalaisten suosituin kotimaan matkakohde, joten juhlapyhien aikaan siellä riittää vilskettä.

Alueen golfkentistä nimekkäimmät ovat Arnold Palmer Invitationalia isännöivä Bay Hill ja hulppeista harjoitusalueistaan tunnettu Champions Gate.

West Palm Beach
Reilun 100 kilometrin päässä Miamista sijaitseva West Palm Beach ja sen lähiseudut tarjoavat golfia kaiken tasoisille pelaajille. Tiger WoodsRickie FowlerDustin Johnsonja Keegan Bradleyovat Medalist Golf Clubin jäseniä, kun taas Bear’s Clubilla peliään hiovat esimerkiksi Rory McIlroyja Luke Donald. Golfturistille Palm Beachin alueelta löytyy paljon erilaisia pelivaihtoehtoja Honda Classicia isännöivästä PGA Nationalista Floridassa asuvien suomalaisten suosikkikenttään Okeeheelee Golf Courseen. 
West Palm Beachin keskusta-alue, CityPlace on käymisen arvoinen kävelykeskusta-alue, joka tarjoaa laajan kirjon erilaisia ravintoloita ja kauppoja.