We use cookies to improve and personalize your experience.
By using this site, you consent to the use of cookies.
Read More

Nousevan golfmatkailun maa

Osaatko nimetä maan, joka on pinta-alaltaan vain 11 prosenttia Suomea suurempi, mutta siellä on kolmanneksi eniten golfkenttiä maailmassa? Jos et vielä pääse kärryille, niin helpotetaan sen verran, että tämä maa järjestää kesäolympialaiset vuonna 2020.

Japani on noussut hiljalleen suomalaisten golfareiden tietoisuuteen mielenkiintoisena matkakohteena, ja monet matkatoimistot ovat ottaneet tai harkitsevat Japanin ottamista kohdevalikoimiinsa. Finnairin sinivalkoiset koneet lentävät useamman kerran viikossa suoria lentoja viiteen japanilaiskaupunkiin, joten sitä kautta Japanin tavoitettavuus on huippuluokkaa.

Mikä Japanissa sitten houkuttaa? Miksi tuttu ja turvallinen Thaimaa kannattaisi vaihtaa Japaniin, tai mikä vika Espanjassa ja Portugalissa on?

Japania kannattaa lähestyä golfia suurempana kokonaisuutena, sillä parin viikon matkan aikana on mahdollista tutustua golfin lisäksi myös japanilaiseen kulttuuriin ja elämänmenoon. Kulinaristille Japani tarjoaa unohtumattomia makuelämyksiä tuoreesta sushista maukkaisiin rameneihin ja perinteiseen misokeittoon. Historiasta kiinnostuneille Japanista löytyy monta tarinaa kerrottavaksi muun muassa samuraikulttuurin synnystä ja pitkästä keisariajasta, jonka juuret ulottuvat jopa yli 2000 vuoden taakse.

Japanilaiset golfkentät, joita on muuten reilusti yli 2000 kappaletta, ovat aivan oma lukunsa maailman golfkenttien joukossa. Kentät ovat huippuunsa hiottuja kokonaisuuksia, joissa asiakkaiden aisteja tyydytetään virheettömällä kentänhoidolla, mieleenpainuvilla maisemilla ja monilla erikoisilla tavoilla, joihin ei muissa golfkulttuureissa juuri törmää. 

Vai miltä kuulostavat itsestään ajavat neljän hengen golfautot, taukokioskilla oleva golfhanskojen kuivaamiseen tarkoitettu uuni tai ihmisiä ylämäessä auttava liukuhihna? 

Japanissa golfkierrokseen kuuluu yleensä myös vajaan tunnin mittainen lounastauko, jonka aikana nautitaan greenfee-maksuun kuuluva maittava lounas, ja kierroksen jälkeiset spekuloinnit hoidetaan terassin sijaan golfklubin yhteydessä olevassa kylpylässä.

Japanin golfbuumi oli kiivaimmillaan 1980-luvulla, jolloin golf ja bisnes kulkivat käsi kädessä, ja golfin pelaamisen hinnat karkasivat tavallisten japanilaisten ulottumattomiin. Hulluimmista ajoista on tultu siihen pisteeseen, että japanilaisten golfareiden määrä on Tokyo Shimbun -sanomalehden mukaan laskenut 40 prosentilla vuoden 1996 jälkeen. Japanissa onkin havahduttu siihen, että ulkomaiset golfturistit voivat olla oiva lisä golfkenttien talouden piristämiseksi.

Parhaat ajankohdat Japaniin suuntautuvalle golflomalle ovat kevät ja syksy, ja etenkin maalis-huhtikuun vaihteeseen ajoittuva kirsikkapuiden kukinta-aika on monelle turistille se viimeinen sysäys lähteä reissuun. Jos haluat tutustua oikeasti erilaiseen ja mielenkiintoiseen golfkulttuuriin, niin Japani tarjoaa varmasti vastinetta rahoille. 

Esittelemme kolme erilaista japanilaisklubia.

Kasumigaseki tulee lumoamaan olympiagolfia niin pelaavat kuin katsojat.

Olympianäyttämö joutui joustamaan

Tokion olympialaisten kisakenttä Kasumigaseki Country Club (kasumigasekicc.or.jp/english/) edustaa maan eksklusiivisia klubeja, joiden jäsenyys on maassa hyvin haluttu. Klubin East-kenttä on ollut aina arvostettu kilpakenttä, mutta olympialaisiin sen viimeistelee huippukuntoon tunnettu kenttäsuunnittelija Tom Fazio.

Olympialaisten lähestyessä vuonna 2017 klubi viimein salli myös naisjäsenet. Näin vältyttiin suuremmalta skandaalilta, mutta asia varmasti otetaan esiin vuoden päästä, kun olympiamitaleista pelataan.

Kasumigaseki East on mukana mm. Golf Digestin maailman 100 parhaan kentän rankingissa. Kenttä sijaitsee noin puolentoista tunnin ajomatkan päässä Tokiosta ja olympiakylästä. Yksi kisaviikon jännityksen aiheita lienee se, ehtivätkö pelaajat ruuhkassa omaan starttiinsa.

Vierailijat ovat tervetulleita mutta heidän pitää pelata seuran jäsenen kanssa. Jos ovet avautuvat klubille, ei green fee liene este vierailijalle.


Golfia Fujin varjossa

Reilun 3700 metrin korkeuteen ulottuva Fuji-tulivuori luo majesteettiset puitteet Shuzenji Country Clubin (japanin kieliset sivut: shuzenji-cc.com/) kentälle. Vaikka kentältä on matkaa vuorelle liki 60 kilometriä, vuoren huippu siintää taivaanrannassa monella väylällä. Kun vuoren on kerran nähnyt, katse hakeutuu sen suuntaan alitajuisesti myös muilla väylillä. Tulivuori on kuitenkin sellainen luontokappale, johon ei suomalaisilla golfkentillä törmää.

Shuzenjin Country Clubin kentällä korkeuseroja on varsin reippaasti, mutta itsestään ajavan golfauton kanssa kierros sujuu ilman ongelmia. Nämä itsestään ajavat golfautot siis menevät omaa uraansa pitkin väylien reunoilla, ja sen voi pysäyttää ja laittaa liikkeelle – myös kaukosäätimestä. Rattia ei pysty pyörittämään. 

Kaukosäätimen avulla peli muuttuu todella joutuisaksi, kun ottaa autosta mukaansa pari mailaa ja käskyttää taskussa olevalla kaukosäätimellä auton liikkeelle. Auto pysähtyy joko kaukosäädintä uudelleen painamalla, tai viimeistään greenin tasolle.

Shuzenji Country Clubin greenfeet eivät ole mitenkään tähtitieteellisiä, vaan arkena kentälle pääsee 70 eurolla, ja viikonloppuna kierros maksaa 100 euroa. 

Nemussa pääsee nauttimaan hienosta japanilaisesta golfkulttuurista – niin kentällä kuin klubilla.

Nemu Golf Club antaa pelaajan nauttia pelistä

Internet tarjoaa hyvin vähän englanniksi kirjoitettua tietoa japanilaisista golfkentistä. Mukavan poikkeuksen tähän asiaan tarjoaa Honshun saaren eteläosassa, Mien prefektuurissa sijaitseva Nemu Golf Club (nemuresort.com/nemugolf/en/), jonka nettisivuilla on kerrottu kattavasti sekä itse kentästä, että koko Nemu Resortista, jossa on golfkentän lisäksi tasokas hotelli ja spa.

Meren läheisyys tuo oman mausteensa Nemu Golf Clubin yleisilmeeseen. Leppoisalla resort-tyylisellä kentällä pelaajaa ei kiusata millään keinotekoisilla kikkailuilla, vaan kenttä tarjoaa reilun haasteen olematta kuitenkaan liian vaikea. 

Nemu Golf Clubilla, kuten hyvin monella muullakin japanilaisella kentällä osa väylistä on sellaisia, että väylien reunat nousevat jyrkästi ylöspäin, ja väylät kulkevat ikään kuin kanjonissa. Se taas auttaa siinä, että hieman vinoon karannut lyönti pomppii rinnettä pitkin mukavasti takaisin väylälle. Toki liian vinot lyönnit ovat japanilaisillakin kentillä tuloksen kannalta tuhoisia, mutta pientä anteeksiantoa jyrkät rinteet peliin tuovat.

Teksti: Juha Hakulinen
Kuvat:  Juha Hakulinen ja Getty Images