We use cookies to improve and personalize your experience.
By using this site, you consent to the use of cookies.
Read More

Sveitsin alppihelmet

Jos et ole vielä kokenut alppikenttien ainutlaatuista tunnelmaa, ehdit hyvin muuttamaan kesälomasuunnitelmiasi. Esittelemme sinulle viisi sveitsiläiskylää, joissa golfari viihtyy varmasti kesäisin.

Useimmille alppikentistä tulee mieleen keväällä hiihtohisseistä näkyvät, lumen alta paljastuvat väylät. Näitä todellisia rinteiden välissä kiemurtelevia vuoristokenttiä on toki Alpeilla tarjolla. Yleensä alppikylien golfkentät löytyvät kuitenkin laaksoista, joissa vuoristo on pääasiassa läsnä komeina maisemina.

Yksi yllättävä piirre alppikentissä on kauden lyhyys. Korkealla vuoristossa olevat alppikylät sulkevat hiihtohissit myöhään keväällä ja ilmaston takia golfia päästään pelaamaan vasta toukokuussa. Golfkausi on usein lyhyempi kuin Suomessa.

Jos kesäloma- tai työmatka suuntautuu Keski-Eurooppaan, päivä alppigolfin parissa on ikimuistoinen elämys. Yleensä kentillä on myös hyviä vuokramailoja saatavilla.

Golf Society listasi esimerkkejä Sveitsin alppikylien houkuttelevista kentistä.

Golfklubb Engelberg-Titlis
18-reikäinen Engelbergin kenttä tarjoaa mainion alppikokemuksen niin maisemien kuin kentän pelattavuuden muodossa. Varsin tasaisessa maastossa, kauniissa laaksossa kulkevaa kenttää ja se viheriöitä on uudistettu kaudelle 2019. 

Engelberg on tunnettu hyvästä kunnostaan ja se on hyvin suosittu sveitsiläisten keskuudessa. Vierailijat ovat tervetulleita, mutta tiiaika kannattaa varata etukäteen. Engelbergiin on helppo matkustaa; esimerkiksi junalla Zürichistä matka kestää vain reilun tunnin ja shuttlebussilla pääsee klubin eteen.

Golfklubb Engelberg-Titlis

Golf Club Crans-sur-Sierre
Euroopan Tourin osakilpailu on nostanut Crans-sur-Sierren kaikkein tunnetuimmaksi alppikentäksi. Yli 1500 metrin korkeudesta avautuvat maisemat Matterhornista Mont Blancille eivät jätä ketään kylmäksi. Idyllisestä Crans-Montanan kylästä on tullut yksi ammattilaiskiertueen suosituimmista pysähdyksistä myös pelaajien keskuudessa, ja muutamat ammattilaiset Sergio Garcian johdolla ovat hankkineet toisen kodin Crans-Montanasta.

Alppikylässä on pelattu vuodesta 1906 alkaen ja nykyään lähialueelta löytyy neljä kenttää. Kuuluisin niistä on Severiano Ballesterosin suunnittelema kilpanäyttämö. Kolme muuta kenttää on yhdeksän reikäisiä ja yhden niistä on piirtänyt Jack Nicklaus.

Golf Club Crans-sur-Sierre

St. Moritz Kulm Hotel
St. Moritz on alppigolfin synnyinseutuja, ja Sveitsin kaakkoisosassa on pelattu golfia jo yli 125 vuotta. Kulm Hotelin yhteyteen uudistettu kenttä sijaitsee lähellä alkuperäisen klubin sijaintia. St. Moritzissa golfia ovat viihtyneet golfin parissa niin kuninkaalliset kuin elokuvatähdet. Hotel Kulmissa kesälomaa vietti viime vuonna myös Tiger Woods.

Par 27 -kenttä on ainutlaatuinen lähipelikokemus ja kenttä on varsin nopea kiertää. St Moritzin golfloman täydentää kuitenkin Engadine Golf Clubin kaksi täysimittaista 18-reikäistä kenttää. 

St. Moritz Kulm Hotel

Engadine Golf Club
Sveitsin vanhimman klubin, viime vuonna 125 vuotta täyttäneen Engadine Golf Clubin kentät St, Moritzin naapurissa sijaitsevissa Zuoz-Madulain ja Samedanin kylissä ovat Sveitsin eturivin kenttiä. Hyväkuntoisten väylien lisäksi suurimman vaikutuksen tekee upea ja rento alppitunnelma sekä klubitalon herkulliset antimet.

Vaikka kenttien iässä on eroa 110 vuotta, Engadine Golf Clubin kentät täydentävät hyvin toisiaan. On makuasia kummasta pitää enemmän.Kuvan kenttäklassikko Samedan on perinteisempi, avoimempi puistokenttä alppilaaksossa. Uudemmassa Zouz-Madulainissa pääsee kokemaan hieman enemmän korkeuseroja, kun väylät kulkevat myös rinteille.  

Engadine Golf Club

The Golf Club Patriziale Ascona
Asconan kauniissa lomakaupungissa Ticinossa, eteläisessä Sveitsissä avautui golfkenttä vuonna 1928. Myöhemmin se laajentui 18-reikäiseksi ja suunnitelmien takaa löytyy mm. Harry Coltin kädenjälki. Tasaisen puistokentän väylät kulkevat hienosti puiden lomassa. 

Asconan kenttä sopii hyvin myös vähemmän pelanneille, mutta taidokas suunnittelutyö takaa että helpolla se ei päästä kokenuttakaan pelaajaa. Klubitalo on hieno esimerkki miten yksinkertainen arkkitehtuuri voi olla tyylikästä ja luoda hyvän tunnelman. Alppien ja Lago Maggioren kauneus yhdistettynä välimerelliseen ilmastoon tekee Asconasta suositun lomakohteen. Golfarille kenttä tekee siitä todellisen salaisen helmen Euroopassa.

The Golf Club Patriziale Ascona

Teksti: Tero Parkkinen
Kuvat: Getty Images