We use cookies to improve and personalize your experience.
By using this site, you consent to the use of cookies.
Read More

Gourmet-ruokaa & golfia Toscanassa

Älä unohda Italiaa, kun suunnittelet tämän kesän golflomaasi. Suuntaa Toscanaan nauttimaan postikorttimaisemista, hyvästä ruoasta ja vielä paremmasta golfista.

Istumme kuvan kauniilla terassilla ja silmiemme edessä avautuu loputtomiin ulottuva vihreä Toscanan maaseutu. Paikallinen kokkimme kertoo meille alueen lähiruoasta, ja edessämme olevat annokset näyttävät jopa luvattoman maukkailta. Lautanen näyttää juuri siltä, mitä pelätyt Michelin-kriitikot arvostavat ja rakastavat. Annos on kuin syötävää taidetta väreineen ja muotoineen, ja sen jokainen yksityiskohta on löytänyt visuaalisesti oman paikkansa lautasella. Kauniiden muotojen keskellä meille tarjoillaan perunaa, valkoista parsaa, kesäkurpitsan kukkia, porkkanaa, tomaatteja ja yrttejä. Kaunis annos on vain harhaanjohtava ripaus siitä, mitä Toscanalainen ruokakulttuuri voi tarjota. Ruokakulttuuri, joka yleensä tunnetaan runsaista annoksistaan. 

Seuraavaksi saamme paikallisen keiton, jota kutsutaan Ribollitaksi. Keitto on valmistettu leivästä ja kasviksista ja on niin maukasta, että seurueemme ymmärtää viimein, miltä hyvin valmistettu kasviskeitto voi parhaimmillaan maistua. ”Tämä keitto muuttuu vuodenaikojen ja sen mukaan, missä päin Toscanaa olet”, sanoo kokkimme Alessandro Chiesa. Hän on ollut kokkina La Voliera ravintolassa La Bagnaia Golf & Spassa vuoden ajan. ”Keitto on kaikkea, mitä läheinen luonto ja vuodenaika juuri sillä hetkellä tarjoavat”, hän lisää.

”Toscanassa jokaisella kylällä on oma reseptinsä”, Alessandro jatkaa ja kertoo hänen kotikylänsä sijaitsevan vain muutaman kilometrin päässä ravintolasta. ”Yksi esimerkki resepteistä on nimeltään peposo. Resepti sai alkunsa kylästä, jossa kaikki asukkaat työskentelivät keramiikka-alalla, joten he käyttivät korkean lämpötilan saviuunia myös ruoanlaittoon. He laittoivat naudanlihaa, sipulia, punaviiniä ja mustapippuria kattilaan ja jättivät sen saviuuniin aamulla ennen kuin he lähtivät töihin. Töistä päästyään ruoka oli valmistunut uunissa päivän aikana.”

”Meillä on myös tarina siitä, kuinka syntyi Fagioli el fiasco, eli pullossa keitetyt pavut”, Alessandro kertoo. ”Aivan kuten tehdastyöntekijät laittoivat lihaa uuniin ennen töihin lähtöä, samaan tapaan maanviljelijöillä oli tapana laittaa papuja tyhjään chianti-pulloon. Papujen lisäksi he laittoivat pulloon vettä, valkosipulia ja salviaa. Pullo suljettiin ja laitettiin tuleen valmistumaan. Illalla maanviljelijöiden palatessa, olivat pavut valmiina.”

Vielä tänäkin päivänä perinteiset ruoat löytävät tiensä ravintola-annoksiin lähes yhtä usein, kuin nyt eteemme tuotava pasta-annos. Pasta on käsintehtyä ja suutuntuma siinä on täydellinen. Pasta-annoksen kruunaa villisian ragu, joka on kypsennetty punaviinissä ja maustettu rosmariinilla, katajalla ja salvialla. ”Syömme edelleen paikallisesti”, Alessandro kertoo. “Alue on vielä nykyäänkin maaseutua, ja se tarkoittaa, että ruoan laatu on paljon parempi kuin missään muualla.”

Todistuksena ruoan erinomaisuudesta, on meillä seuraavaksi vuorossa kahdeksan tuntia hitaasti keitetty Porchetta vasikan liemessä. Maku on makea ja herkullinen, ja kypsennystapa on taannut sen, että kaikki maut ovat säilyneet lihassa, eivätkä hävinneet ruoanlaittovaiheessa.

Alessandro on oppinut ruoanlaittotaitonsa isoäidiltään, joka oli vastuussa ruoanlaitosta perheen arjessa. Nykyään isoäiti arvostaa Alessandron ruoanlaittotaidot korkealle. ”Olin aina hänen suosikkinsa keittiössä”, Alessandro naurahtaa.

Golfia Toscanassa
Toscanan ruoka, viinit ja juustot ovat jo riittävän hyvä syy vierailla alueella. Erityisesti, kun ne saa nauttia Keski-Italian maaseutumaisemissa. Se on alue, joka tunnetaan terrakotan värisistä taloistaan ja vuodenaikojen mukaan sävyä vaihtavasta, vihreästä maaseutumaisemastaan silmän kantamattomiin. Sienan ja Firenzen kaupungit, jotka ovat olleet kovia kilpailijoita läpi aikojen, hallitsevat turistien listoja pakollisista nähtävyyksistä. Siihen on hyvä syy, sillä kaupunkien goottilainen ja renessanssin aikainen arkkitehtuuri on niin tunnettu, että UNESCO on lähes automaattinen etuliite jokaiselle alueen rakennukselle ja puistolle.

Lyhyesti voisi todeta, että alue tarjoaa kaiken, mitä hyvää ruokaa ja golfia arvostava matkailija voi pyytää. Yllättävää kyllä, alue on lisäksi ainakin toistaiseksi rauhallinen ja pelaamaan pääsee ilman suurempaa ruuhkaa. 

Tässä on kuusi parasta kenttää, jotka Toscanassa kannattaa pelata…

Jos haluat lukea lisää golfista Italiassa, käy tutustumassa italy4golf.com

Teksti: Alex Mead
Kuvat: Daniele Colucciello