We use cookies to improve and personalize your experience.
By using this site, you consent to the use of cookies.
Read More

Teemu Selänne & 8 faktaa golfista

”Tennistä, aamiainen ja kierros golfia kavereiden kanssa.” Näin kuvailee kaikkien aikojen suomalainen jääkiekkoilija, Teemu Selänne, täydellistä kesäperjantaita Suomessa. 

Tenniksellä on alkanut myös tämä aurinkoinen perjantaiaamu, kun Golf Society tapaa Teemun Kalastajatorpan Tennisklubilla. Teemun luonnollinen karisma ja ystävällinen hymy tervehtivät muita pelaajia, jotka tunnistavat terassilla rentoutuneen oloisen urheilun supertähden. Juuri rapakon takaa Suomeen palannut Selänne avaa meille elämäänsä ja heittäytyy kuvattavaksi tällä kertaa hieman erilaisessa golftyylissä. Kenen kanssa Teemu pelaisi unelmiensa pelikierroksen ja missä? Miten Suomen ja Yhdysvaltojen golfkulttuuri eroavat toisistaan? Otetaan selvää!


1”Se on viha-rakkaussuhde ja intohimo”
“Golf merkitsee minulle intohimoa. Se on laji, joka on samalla haastava ja antoisa, mutta osaa tarpeen tullen antaa myös kunnolla turpaan.” Huolimatta siitä, että Teemu sanoo ottavansa pelin rennosti ja pelaavansa aina pilke silmäkulmassaan, saattaa hän uppoutua treenaamaan lajia jopa tuntikausiksi. Golfiin hänelle on muodostunut viha-rakkaussuhde, jossa ainakin toistaiseksi rakkaus on aina vienyt voiton ja saanut hänet palaamaan lajin pariin uudelleen ja uudelleen. 

2 ”Kyllä mä Augustaan lähtisin pelaamaan”
Teemu ei aikaile kysyttäessä, missä hän pelaisi unelmiensa golfkierroksen. ”Augustassa”, hän innostuu. ”Se on vaan niin harvinaista herkkua: olosuhteet, kentän kunto ja historia. Kaikki nämä tekevät siitä niin ainutlaatuisen”, hän hehkuttaa. Peliseuraksi mukaan Augustaan lähtisivät Brett Hull, Paige Spiranac ja Brooks Koepka. Kolmikko on niin ilmeinen, ettei hän näe syytä edes perustella pelaajien valintaa ja tyytyy vain naurahtamaan Paigen tuovan kierrokselle ripauksen silmänruokaa.

3 ”Caddiehaalari päälle ja menoks. Se oli niin makeeta”
Teemun ilme vain kirkastuu, kun hän alkaa muistella Augustan vierailujaan, ja erityisesti kertaa, jolloin hän pääsi Mikko Ilosen caddieksi. ”Ihmisiä oli niin paljon kuin voi vain kuvitella Par 3 -kentälle mahtuvan. Fiilis oli aivan käsittämätön. The Masters on omassa luokassaan ja ehdoton maailman ykkösturnaus”, Teemu kertoo silmät loistaen.  Ei ihme, että Augusta on kenttä, johon jokainen golfari toivoo edes kerran elämässään pääsevän. Jos ei kentälle, niin ainakin katsomoon. Teemu on päässyt Augustassa myös itse pelaamaan ja oma peli onkin ainoa asia, josta hän Augustan raja-aitojen sisällä löytää moitittavaa.  

4 ”Uskon, että paras kierrokseni on vielä edessä”
Teemu on kaksi kertaa onnistunut alittamaan kotikentällään 70 lyöntiä, ja nämä ovat hänen kaikkien aikojen parhaat kierroksensa. ”Enemmän kuitenkin siellä on pettymyksiä tullut”, hän lisää ja virnistää. “Yritin jossain vaiheessa katsoa, mihin pelissä pääsee, mutta huomasin, etten enää nauttinut niin paljon golfista. Päätin siinä kohtaa, että otan mieluummin golfin rennosti, kuin olen golfin liian vakavasti ottava nolla-tasoituksen pelaaja.”

5 ”Tällä hetkellä tennis vie golfista voiton”
Golf ei ole Teemun ainoa intohimo. Yhtä suurella rakkaudella hän suhtautuu myös tennikseen, joka tällä hetkellä vie tässä kaksinkamppailussa jopa voiton. ”Tennis on terveellisempää. Jos eteeni tulisi kuitenkin tilanne, jossa saisin valita vain yhden lajin, olisi se ehdottomasti golf”, hän tuumaa.

6 ”Ei pelieväillä niin väliä, mutta juomilla kyllä”
Perjantai on Teemun ihannepäivä. Jos kaikki menee, kuten hän saa päättää, alkaa päivä tenniksellä, jatkuu hyvällä aamiaisella, jota seuraa vielä kierros golfia kaveriporukassa. ”Perjantaina parhaat pelieväät ovat pari olutta ja sikari”, hän naurahtaa. 

7 ”Suomessa tullaan aina hieman perässä, mutta kyllä jenkkityylinen klubikulttuuri vielä jonain päivänä rantautuu tänne”
”Jenkeissä klubille tullaan viettämään aikaa ja tapaamaan kavereita.” Teemu kertoo, kuinka erilainen käyttäytymiskulttuuri Yhdysvalloissa on, ja kaipaa samanlaista rentoutta myös Suomeen. Hänestä tuntuu, että Suomessa rynnätään liian usein juosten ensimmäisen väylän avaukseen, ja pelin jälkeen kiirehditään kentältä pois.

”Jenkeissä klubit ovat kuin olohuoneita. Vasta lounaan aikana saatetaan päättää, että mennään pelaamaan muutama reikä. Rento fiilis jatkuu myös kierroksella, kun golfautoissa on musavehkeet.”

Teemu ei epäile hetkeäkään, etteikö vastaava kulttuuri rantautuisi Suomeen lähitulevaisuudessa: ”Olihan meillä se typerä vaate-etikettikin täällä, mutta siitäkin päästiin eroon.”

8 ”Kytäjän South East on ehdottomasti Suomen paras kenttä”
”Kytäjä on maailmanluokan kenttä kaikkine puitteineen”, kuvailee Teemu suosikkikenttäänsä Suomessa. Eniten kierroksia hänellä tulee kotikentällään Hirsalassa, joka saa kiitosta rauhallisuudestaan ja kentän loistavasta kunnosta. “Hirsalassa käyn usein myös vain rangella treenaamassa, kun kenttä sattuu olemaan kotimatkani varrella.”


Keskustelusta Teemun kanssa aistii, että rennon otteen ja pilke silmäkulmassa pelaamisen lisäksi takaraivossa kolkuttelee entinen huippu-urheilija. Lopuksi hän väläyttääkin, että on valmis ottamaan vakavammankin haasteen vastaan, jos sellainen tulee eteen. ”Jos villinkortin kunnon turnaukseen saan, niin kyllä mä haasteen otan vastaan”, hän lupaa. 

Teksti: Mikko Manerus
Kuvat: Sakari Majantie
Tyyli, meikki ja hiukset: Katja Teinilä
Kuvauspaikka, Master Golf Espoo mastergolf.fi
Tiedustelut;
Musta paita ja jakku, Tiger of Sweden / Stockmann 09-1211, stockmann.com
Pilkullinen lippis tupsulla, Golf GameBook / shop.golfgamebook.com/
Vihreä ruutupaita, mustat farkut ja samettikengät, Zara / 09-121660, zara.com 
Vyö, Gucci gucci.com
Valkoinen golfhanska, Titleist titleist.com